Изменувачи на топлина

Широк опсег на примена

 • Топлински пумпи
 • Системи за централно греење напојувани од различни извори на енергија
 • Греење на водата во базен
 • Индустриска размена на топлина и обновување на топлина
 • Пастеризација во индустријата за пијалаци
 • Климатизација
 • Производство на топла вода за домаќинство за бањи, тушеви, перални и кујни
 • Соларно термално греење и производство на топла вода за домаќинство

Опис

Спиралните изменувачи на топлина Solarico првенствено беа дизајнирани за производство на топла вода за домаќинство во резервоарите за складирање UniQube. Со цел да добиеме најефикасно производство на топла вода, вложуваме многу напор во истражувањето и развојот на нашите разменувачи на топлина.

Го произведовме нашиот дизајн на спирален разменувач на топлина, користејќи брановидна цевка од нерѓосувачки челик, како најкомпактна и најефикасна. Тестовите покажуваат дека овие типови на разменувачи на топлина може да се произведуваат во различни верзии и преносни моќности, за многу примени.

Производство на топла вода за домаќинство

Топлата вода за домаќинство, произведена по принципот “на барање” преку разменувачите на топлина Solarico, е хигиенска топла вода, спречувајќи размножување на легионела и други бактерии.

Во споредба со традиционалните бојлери, произведувајќи топла вода по потреба, без да ја складираат, разменувачите на топлина Solarico можат да обезбедат значајни количини топла вода со до 40% помала потрошувачка на енергија.

Самочистење, помалку одржување

Материјалот што се користи е со полирана завршна површина Inox 316L. Во комбинација со турбуленциите и вртлозите внатре, полираната површина не поддржува наслаги и бигор. Обезбедува постојани високи перформанси и минимално одржување во текот на целиот работен век.

Прилагоден дизајн

Ние го обезбедуваме целото искуство, знаење и производствен капацитет на нашите клиенти за нивните специфични дизајни и проекти. Разменувачите на топлина може да се приспособат за да ги задоволат најразновидните барања и примени. Должината, фитинзите и целокупните димензии може да се прилагодат на барање.

Зголемена стапка на пренос на топлина

Разменувачите на топлина со брановидни цевки обезбедуваат до 60% подобрени перформанси, во споредба со конвенционалните разменувачи на топлина со рамна плоча, поради:

 • Иновативен дизајн за динамика на течности – Внатре има цевка за раслојување, која се користи во комбинација со децентрализиран влез и излез за течноста што ја опкружува цевката
 • Геометриски дизајн – Изборот на вистинскиот дијаметар на спирален калем, дијаметарот на цевката и димензиите на чекорот се клучни за перформансите на разменувачот на топлина. Како што се зголемува бројот на вртења во калемот, се зголемуваат и температурните падови на топлата течност. Зголемувањето на бројот на вртења резултираше со повисока стапка на пренос на топлина
 • Физика – Брановите на цевките предизвикуваат континуирано нарушување на граничниот слој на страничната течност на цевката, го зголемуваат нивото на турбуленции, ги мешаат термичките слоеви и ја намалуваат брзината на проток во средината на цевката. Овие ефекти ја зголемуваат вкупната брзина со која топлината се пренесува во споредба со разменувачите на топлина со ламинарен проток

Стратификациската цевка внатре ја води примарната течност во целосен контакт со површината за пренос на топлина, подобрувајќи ја ефикасноста за 20%

Технички карактеристики

Проспект

Упатство

Сертификати